Modernissa teollisuudessa laser tracker -tekniikka syrjäyttää perinteiset mittausmenetelmät ylivertaisen tarkkuuden, tehokkuuden ja joustavuuden ansiosta. Tämä koordinaattimittausteknologia mahdollistaa suurten kappaleiden mittauksen suoraan tuotantoympäristössä mikrometritason tarkkuudella – jopa 80 metrin etäisyydeltä. Laser trackerit säästävät merkittävästi aikaa ja kustannuksia samalla kun ne parantavat laatua, mikä selittää niiden kasvavan suosion auto-, ilmailu- ja raskaan teollisuuden aloilla.
Teollisuuden mittausprosessit ovat kokemassa merkittävää muutosta. Perinteiset mittaustavat, kuten työntömitat, mikrometrit ja kiinteät koordinaattimittauskoneet, ovat antamassa tilaa kehittyneemmälle teknologialle. Laser tracker -teknologia on mullistanut teollisuuden mittaukset tarjoamalla ennennäkemätöntä joustavuutta, nopeutta ja tarkkuutta.
Tämän teknologian avulla voidaan suorittaa mittauksia suoraan tuotantoympäristössä, mikä eliminoi tarpeen siirtää suuria komponentteja erillisiin mittaustiloihin. Teollisuuden toimijat ovat havainneet, että laser tracker -järjestelmät mahdollistavat nopeamman laadunvarmistuksen, vähentävät tuotantovirheitä ja parantavat tuotteiden kokonaislaatua.
Yhä useammat yritykset ovat siirtymässä laser tracker -tekniikkaan, koska se mahdollistaa mittausten suorittamisen aiemmin mahdottomissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Tämä on erityisen arvokasta suurten rakenteiden, kuten lentokoneiden, ajoneuvojen ja teollisuuslaitteiden valmistuksessa.
Laser tracker on edistyksellinen koordinaattimittauskone, joka käyttää lasersädettä etäisyyden ja aseman määrittämiseen. Järjestelmä koostuu pääyksiköstä, joka lähettää lasersäteen, sekä heijastimesta (yleensä SMR eli Spherical Mounted Reflector), joka palauttaa säteen takaisin laitteeseen.
Toimintaperiaate on yksinkertainen mutta tehokas: laser tracker seuraa heijastinta automaattisesti mittaajan liikuttaessa sitä mitattavan kappaleen pinnalla. Laite mittaa sekä säteen kulman että etäisyyden heijastimeen, määrittäen tarkan 3D-sijainnin jokaiselle mitatulle pisteelle. Tämä tapahtuu reaaliajassa interferometrien ja absoluuttisten etäisyysmittarien avulla.
Järjestelmään kuuluu tyypillisesti:
Käytännön sovelluksia ovat esimerkiksi suurten muottien tarkistusmittaukset, lentokoneiden osien kohdistukset, tuuliturbiinien asennusmittaukset sekä robottien kalibrointi. Modernit laser trackerit, kuten API:n Radian-sarja, ovat kompakteja ja siirrettäviä, mikä mahdollistaa mittaukset haastavissakin olosuhteissa.
Tarkkuusero perinteisiin mittausmenetelmiin on huomattava. Nykyaikaiset laser trackerit, kuten API Radian, saavuttavat jopa 0,7 mikrometrin (µm) tarkkuuden, mikä ylittää selvästi useimpien perinteisten menetelmien kyvyt. Vertailun vuoksi, tavallisen työntömitan tarkkuus on parhaimmillaankin vain noin 10-20 mikrometriä.
Kiinteisiin koordinaattimittauskoneisiin verrattuna laser tracker tarjoaa samankaltaisen tarkkuuden, mutta huomattavasti suuremmalla mittausalueella. Tyypillisen koordinaattimittauskoneen mittausalue rajoittuu muutamaan metriin, kun taas laser trackerit, kuten API Radian, voivat mitata jopa 80 metrin etäisyydeltä säilyttäen erinomaisen tarkkuuden.
Mittausepävarmuus vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta laser tracker säilyttää tarkkuutensa paremmin kuin perinteiset menetelmät myös tehdasympäristössä. Esimerkiksi lämpötilan vaihtelut vaikuttavat vähemmän UNIBODY-rakenteisiin laser trackereihin, joissa komponentit on sijoitettu mittapään sisään takaamaan tasainen lämpötila.
Laser tracker -teknologiaa hyödynnetään erityisesti teollisuudenaloilla, joissa vaaditaan äärimmäistä tarkkuutta suurten kappaleiden valmistuksessa. Näitä aloja ovat:
Esimerkiksi tuuliturbiinin lapojen valmistuksessa laser tracker mahdollistaa jopa 80 metriä pitkien lapojen muodon tarkan mittauksen – tehtävä, joka olisi käytännössä mahdoton perinteisillä menetelmillä. Samoin lentokoneteollisuudessa laser tracker -mittaus on korvaamaton lentokoneen rungon kokoonpanossa, jossa komponenttien on sovittava yhteen mikrometrien tarkkuudella.
Vaikka laser tracker -järjestelmän alkuinvestointi on merkittävä, tuottaa se huomattavia pitkän aikavälin säästöjä. Taloudellinen hyöty muodostuu useasta tekijästä:
Tyypillisesti laser tracker -investoinnin takaisinmaksuaika on noin 1-3 vuotta riippuen käyttöasteesta ja sovelluskohteista. Eräs asiakkaamme saavutti 35% kokonaissäästöt mittausprosesseissa ja 25% vähenemän tuotantovirheissä ensimmäisen käyttövuoden aikana.
Laser tracker -teknologian käyttöönotto on suunniteltava huolellisesti parhaan hyödyn saavuttamiseksi. Prosessi sisältää tyypillisesti seuraavat vaiheet:
Me MLT:llä tarjoamme kokonaisvaltaisen käyttöönottopalvelun, joka kattaa kaikki vaiheet alkukartoituksesta jatkuvaan tukeen. Asiantuntijamme ovat käytettävissä myös käyttöönoton jälkeen varmistaen, että saatte täyden hyödyn investoinnistanne.
Laser tracker -teknologia kehittyy jatkuvasti, ja näköpiirissä on useita kiinnostavia suuntauksia:
Asiantuntijoidemme näkemyksen mukaan tulevaisuuden laser trackerit ovat entistä kompaktimpia, helppokäyttöisempiä ja integroituvat saumattomasti yritysten digitaalisiin ekosysteemeihin. Erilaiset lisävarusteet, kuten API:n kehittämät vProbe-mittapäät, iScan3D-skannerit ja Active Target -järjestelmät, tulevat entisestään laajentamaan käyttömahdollisuuksia.
Pysyäkseen kehityksen kärjessä yritysten kannattaa panostaa jatkuvaan henkilöstön koulutukseen ja laitteistojen päivittämiseen. Me MLT:llä olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme aina uusimman teknologian ja asiantuntemuksen, jotta he voivat hyödyntää laser tracker -mittauksen täyden potentiaalin.
Täytä tiedot ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Apr
Ruotsin toimistollemme Göteborgiin on avattu Creaformin virallinen kalibrointikeskus, jonka vuoksi saamme tarjota asiakkaillemme tarjouksia ylläpidon...
Lue lisääApr
Tule tutustumaan uusiin toimitiloihimme toukokuun puolessa välissä. Tarjoamme paikan päällä syötävää ja juotavaa unohtamatta tuote-esittelyjä...
Lue lisääMar
Esittelyssä Scan-to-CAD Pro: Seuraavan sukupolven mallinnusohjelmisto 3D-skannausdatalle.
Lue lisääSaat tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi
MLT Machine & Laser Technology Oy
Alasinkatu 1-3 (käynti Vasarakadun puolelta)
40320 JYVÄSKYLÄ
Tel: +358 10 321 5580